The Influencers

Μιχάλης Μιχαήλ
Μιχάλης Μιχαήλ

 Ο διευθυντής της Lifo και δημιουργός του Taverna magazine μας μιλά λίγο πριν το talk του στο Utopia @ Golden Hall.

Ο Μιχάλης Μιχαήλ έχει περάσει από πολλές δημιουργικές θέσεις στη Lifo για να καταλήξει γενικός διευθυντής της και πρόσφατα δημιουργός του περιοδικού Taverna Magazine, ενός γαστρονομικού publication που αναδεικνύει την ουσία και την ομορφιά της ελληνικής κουζίνας στο παγκόσμιο κοινό.

O Μιχάλης Μιχαήλ θα είναι καλεσμένος της Τίνας Δασκαλαντωνάκη στη θεματική Euphoria στο Utopia @ Golden Hall για να μας πει για όλα όσα θέλουμε να ρωτήσουμε για το Taverna magazine, την ελληνική κουζίνα, τα food trends και όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για τον κόσμο της γαστρονομίας. Λίγο πριν βρεθεί στο concept store, του θέσαμε μερικές ερωτήσεις για να μας δώσει τον τόνο για όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα που θα συζητήσει την Τετάρτη 17/4 στο χώρο του Utopia @ Golden Hall, όπου φυσικά μπορείτε ελεύθερα να παραβρεθείτε κι εσείς και να παρακολουθήσετε live τη συνέντευξη.

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο υλικό όταν μαγειρεύεις και ποιο είναι αυτό που δεν θα σε δούμε να χρησιμοποιείς ποτέ;

Αγαπώ το αλάτι. Είναι ίσως ο ισχυρότερος «ενισχυτής» γεύσης στη μαγειρική, το υλικό που μεταμορφώνει και αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε φαγητού που ετοιμάζουμε. Όσο περνούν τα χρόνια και βελτιώνεται κανείς στη μαγειρική, μαθαίνει και πώς να δαμάζει τη χρήση του. Τα διαφορετικά είδη αλατιού και η επιστροφή στη φυσική μορφή του υλικού και όχι στη βιομηχανοποιημένη και τεχνικά επεξεργασμένη που ξέραμε τόσα χρόνια το καθιστούν εξαιρετικά πολυδιάστατο, με ποικιλίες που διαφέρουν σε ένταση, φέρουν αρώματα και συνεισφέρουν όχι μόνο στο τελικό αποτέλεσμα της γεύσης αλλά και στην υφή ενός φαγητού. Δεν θα με δείτε ποτέ να χρησιμοποιώ κάτι τρομερά επιτηδευμένο ή σπάνιο. Είμαι φαν της ελληνικής κουζίνας και της συνήθειας να μαγειρεύεις με ό,τι φυτρώνει ή ζει στη χώρα σου!

Τι είναι αυτό που αγαπάς περισσότερο στην ελληνική κουζίνα και τι αγαπάς λιγότερο;

Αγαπώ την απλότητα της ελληνικής κουζίνας, την πίστη στη σπουδαία πρώτη ύλη, στην εποχικότητα και στα δώρα της φύσης, την προτίμηση στα άγρια χόρτα και στα βότανα. Με συγκινεί που η βάση της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας είναι η «φτώχεια» και το ότι από αυτήν έγιναν θαύματα. Με στενοχωρεί μόνο που σπάνια πια συναντάμε γνήσια ελληνική κουζίνα στα εστιατόρια.

Πιστεύεις ότι οι νέοι Έλληνες σεφ προσπαθούν να μετατρέψουν τη γαστρονομική κουλτούρα που κληρονόμησαν από την οικογένειά τους σε μια fine dining experience ή αυτά είναι δυο πράγματα που δεν συνάδουν;

Οι Έλληνες σεφ προσπαθούν να επιπλεύσουν ανάμεσα σε μια ποικιλία θεμάτων, όπως η ξενομανία, ο καταιγισμός πληροφορίας και επιρροών από άλλες χώρες και, φυσικά, τα γούστα των πελατών, τα οποία, αν θες, ορίζουν και τη γαστρονομική σκηνή.

Aυτό που αποκαλείτε fine dining experience απαιτεί γνώσεις, ταλέντο, επένδυση και πολύ σκληρή δουλειά. Η γαστρονομική κουλτούρα της οικογένειας ή αυτό που αποκαλούμε «φαγητό της μαμάς σου» δεν αρκούν. Έχουμε δει περιπτώσεις όπου αυτό λειτούργησε εξαιρετικά δίπλα σε όσα αναφέρω πιο πάνω, αλλά σίγουρα δεν αρκεί.

Ποια είναι η ερώτηση που σου κάνουν πιο συχνά οι αναγνώστες του Taverna magazine και, φυσικά, τι απαντάς;

Η βασική ερώτηση είναι «γιατί δεν βάζετε συνταγές»! Η απάντηση είναι «δεν βάζουμε συνταγές γιατί θέλουμε να σας δείξουμε κάτι πέρα από τη στεγνή καταγραφή μιας συνταγής και μέσα από τις σελίδες μας να βιώσετε μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία του φαγητού, των εστιατορίων, των τόπων, των υλικών».

Η «Taverna» δεν φιλοδοξεί να είναι περιοδικό μαγειρικής. Θέλει να γίνει η σύγχρονη καρτ ποστάλ της Ελλάδας και να σε κάνει να ονειρευτείς, να ζήσεις ή να γευτείς όλα όσα βλέπεις στις σελίδες της. Απέναντι σε όλες τις λίστες που διαβάζουμε και μετατρέπουν τους επισκέπτες σε ρομπότ που τρέχουν πάνω-κάτω για να βρουν το «τέλειο», η «Τaverna» θέλει λίγο να αλλάξει τον ρυθμό και με μια πολυτέλεια χρόνου και σελίδων(!) να προσπαθήσει να σου χαρίσει ένα ταξίδι με εικόνες και ωραία κείμενα.

Ποια είναι η συμβουλή που θα έδινες σε κάποιον που θέλει να μπει στον κόσμο της γαστρονομίας και ποια η σημαντική «σπουδή» (όχι απαραίτητα με την παραδοσιακή έννοια του όρου) για να μάθει τον κόσμο αυτό;

Θα τον συμβούλευα, πέρα από τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και την απάντηση στην ερώτηση αν έχει κάτι καινούργιο να προσφέρει στον τομέα αυτό, να φροντίσει να γίνει ένας καλλιεργημένος άνθρωπος με πλήρη γνώση όλων των ερεθισμάτων που μπορεί να χρησιμοποιήσει στην τέχνη του. Απαραίτητο στοιχείο είναι να μελετά και όχι να αντιγράφει τους θρύλους του επαγγέλματός του.

Την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 5 το απόγευμα θα είναι μαζί μας o Μιχάλης Μιχαήλ σε ένα talk με την Τίνα Δασκαλαντωνάκη στο Utopia @ Golden Hall.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης